Stress
Føler du dig udkørt og savner du balance i dit liv? Stress er en almindelig reaktion på travlhed i korte perioder. Det kan hjælpe dig til at præstere bedre i f.eks. en eksamenssituation. Stress over længere tid kan blive en permanent tilstand, som kan kræve hjælp at blive fri for.
Hvad er stress?
Stress er ikke en selvstændig diagnose, men en tilstand i kroppen som er normal at opleve i kortere perioder. Alle kommer i situationer som udløser stress. Stresstilstanden giver fysiske, psykiske og adfærdsmæssige reaktioner, der gør dig i stand til at yde bedre. Stress udløses bl.a. ved eksaminer, konflikter eller deadlines på arbejdet. Det er ikke farligt at opleve kortvarig stress. Når udfordringerne er overståede, vil din krop få ro til at restituere.
Stress er først problematisk, når det opleves over en længere periode. Din krop får ikke mulighed for at få ro og den kortvarige stress udvikler sig. Ved langvarig stress har du en ubalance mellem dine udfordringer og dine muligheder for at håndtere dem. Denne type stress skyldes ofte, at du er presset på flere områder i dit liv. Langvarig stress er en tilstand, som øger risikoen for andre sygdomme som f.eks. hjerte-karsygdomme og depression. Derfor er det især vigtigt at være opmærksom på stresssymptomer og din krops signaler.
Tegn og symptomer på stress
Stress kan opleves af alle. Både børn, unge, voksne og ældre får stress. Personer med langvarig stress har oftest overset en række alvorlige tegn og har derfor ikke fået sagt fra i tide. Det er vigtigt, at du lærer din krop og dine signaler at kende. På den måde har du mulighed for at reagere på dem. Stress opleves forskelligt fra person til person, men der er dog flere symptomer og signaler, som du skal holde øje med. Se symptomer i boksen til højre.
Stress under uddannelse
Mange oplever stress i forbindelse med uddannelse. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Stress kan få os til at præstere bedre og håndtere en presset situation. Det er vigtigt, at kroppen bag efter slapper af og restituerer. Stress kan dog udvikle sig til noget sygeligt, hvis din krop ikke får ro, og hvis du ignorerer signalerne.
Desværre peger undersøgelser på, at rigtig mange unge under uddannelse oplever stress i en sådan grad, at det har en negativ indvirkning på deres uddannelsesforløb. En undersøgelse viser bl.a. et hverdagsliv på gymnasiet med stort forventningspres og høj konkurrence. Eleverne stresser pga. konstante høje krav til deres præstation. Presset opstår især, fordi mange oplever, at deres karakterer er afgørende for deres videre uddannelse, fremtidige karriere og generelle fremtid. Det såkaldte ”karakterræs” skaber konkurrence både fagligt og socialt. Denne mistrivsel betyder, at mange vælger at droppe ud af sin uddannelse. Undersøgelser viser, at det i høj grad er psykiske udfordringer, som er skyld i det stigende frafald i det danske uddannelsessystem.
GOde råd til hvordan du kan forebygge stress
Når du kender til dine egne signaler og begrænsninger, har du mulighed for at forbygge stress. Derfor skal du først overveje, hvor din største belastning ligger: Privat, arbejde/uddannelse eller er det i balancen mellem dem. Du kan gøre meget for at forbygge stress.
Er det i privatlivet det største pres ligger, kan du:
- Lave en realistisk plan for, hvad du konkret vil gøre for dig selv
- Bruge fritiden på ting som gør dig glad
- Bruge tid med dine venner og familie
- Motionere
- Overvej meditation
- Forsøge ikke at lade mindre fejl eller ærgrelser gå dig på
Er det derimod arbejds- eller uddannelseslivet som presser dig, kan du forbygge stress ved at:
- Lægge en realistisk plan for dagen med indlagte pauser og plads til det uventede
- Holde pauser, hvor du bruger tiden på noget helt andet
- Prioritere dine opgaver og acceptere, at du måske ikke kan nå det hele
- Give dig selv fritid og pleje dine relationer på arbejdet eller uddannelsen
- Fokusere på det du nåede, frem for det du ikke nåede
- Tale med din chef og forventningsafstemme eller tale med en studievejleder om dine problemer
Få hjælp til stress
Hos Elevaid kan du få rådgivning af unge psykologistuderende, som møder dig i øjenhøjde og samtidig har en stærk faglig ballast. Gennem online terapi kan vi give dig nogle værktøjer til at nedbringe stress.
Kontakt os her og få hjælp.
Fysiske stress-symptomer
- Problemer med at sove
- Svimmelhed
- Hovedpine
- Hjertebanken
- Muskelspændinger
- Mavesmerter og problemer med fordøjelsen
- Nedsat immunforsvar
Psykiske stress-symptomer
- Rastløshed
- Ubeslutsomhed
- Humørsvingninger
- Koncentrationsbesvær
- Lav selvfølelse
- Nedsat rummelighed overfor andre
- Hukommelsesproblemer
Typiske ADfærdsændringer ved stress
- Ændrede spisevaner
- Større forbrug af alkohol og cigaretter
- Flere konflikter
- Social isolation