Selvværd og selvtillid
Jeg er en fiasko. Ingen kan lide mig. Jeg er dummere end de andre. Jeg skal gøre ekstra ud af mit udseende, så de andre ikke opdager, at jeg ikke er ligeså pæn som dem. Er det tanker du kender til? Hvis det er tilfældet, så er du ikke alene. Rigtig mange unge har desværre lavt selvværd, men dårligt selvværd er ikke en naturlov. Dit selvværd kan styrkes nu og gennem resten af livet.
Hvad er selvværd (og selvtillid)?
Selvværd er din anerkendelse af din egen værdi og handler især om at føle sig værdsat og værdifuld, som den man er. Selvværd er ikke det samme som selvtillid. Selvværd handler om din oplevelse af, hvem du er, mens selvtillid handler om, hvad du kan. Selvtillid er din egen tillid til dig selv og dine evner. Det bygger på dine færdigheder – hvad du er god eller mindre god til. Selvtillid udvikles typisk gennem dine kompetencer og ved ros eller påskønnelse for bestemte handlinger eller præstationer. Selvværd og selvtillid betyder altså noget forskelligt, men de spiller i høj grad sammen. Selvværd skabes i det indre, imens selvtillid i højere grad skabes i måden, du anvender dine færdigheder.
Tegn på lavt selvværd
Hvis du har lavt selvværd har du en grundlæggende følelse af ikke at være lige så værdifuld som andre. Mange kæmper med denne følelse. Lavt selvværd handler i høj grad om at have negative tanker om sig selv. Du har lært at bekræfte dig selv i, at de negative tanker er sandhed – selvom det ikke er virkeligheden eller sådan andre ser dig. Det betyder også, at der med lavt selvværd ofte følger en konstant selvkritik.
Konsekvenser ved lavt selvværd
Vi taler alle med os selv i tankerne, men med lavt selvværd taler du grimt til dig selv. Hvis du har lavt selvværd, sidder du fast i dine negative tanker. Derfor er der mange negative konsekvenser ved lavt selvværd. Det kan nedsætte din livskvalitet, fordi du kan komme ind i en nedadgående spiral, som du forstærker ved at bekræfte dig selv i tankerne. Nogle af konsekvenserne er således:
- Træthed og udmattelse
- Dårligt humør
- Lav selvtillid
- Undergravning af dine sociale færdigheder
- Sårbarhed overfor kritik og modgang
Derudover er de fleste psykiske lidelser forbundet med lavt selvværd. Ved depression er et af symptomerne netop negative tanker om sig selv og følelsen af ikke at være god nok. Angst er ofte forbundet med lavt selvværd og følelsen af ikke at kunne slå til. Stress kan til en vis grad også handle om lavt selvværd. Hvis du grundlæggende tror, du ikke er god nok, bidrager det til stress. Samtidigt tillader du dig at blive overbelastet, fordi du ikke kan sige fra.
GOde råd til at styrke dit selvværd
Der er altså mange konsekvenser forbundet med lavt selvværd. Heldigvis er der meget du selv kan gøre for at opbygge dit selvværd.
Kig dig selv i spejlet og sig én god ting om dig selv hver dag. Det kan føles underligt i starten, men fortsæt i minimum 14 dage. På den måde øver du dig i at blive opmærksom på dine gode sider.
Lad være med konstant at sammenligne dig med andre. Det slider at sammenligne dig med andre, fordi det oftest ender med, at du tænker de andre er bedre end dig. Giv dig selv et pusterum for de konstante sammenligninger.
Accepter at du begår fejl. Det er menneskeligt at fejle, alle gør det. Øv dig i at stoppe de negative tanker og erstat din kritik med tilgivelse.
Find frem til dine styrker. Du er sikkert god til at se dine fejl, men du har mange styrker. Fokuser på dem og skriv dem ned.
Tal med nogen om, hvordan du har det. Tal med dine forældre, en god ven eller din studievejleder. Det vigtigste er, at du ikke sidder alene med dine problemer.
Få hjælp til at styrke dit selvværd
Hvis du har lavt selvværd, er du blevet god til at bekræfte de nedgørende tanker, du har om dig selv. Hvis du har haft lavt selvværd i mange år, så kan du sidde fast i et virvar af konstante negative tankemønstre. Men man er ikke født med lavt selvværd – og derfor behøver det ikke dominere dit liv eller forværre din livskvalitet. Hos Elevaid kan du få rådgivning til at komme ud af den negative spiral, få hjælp til at håndtere de dårlige tanker og mestre hverdagen. Gennem online terapi hjælper vi dig med at styrke dit selvværd.
Kontakt os her og få hjælp.
Tegn på lavt selvværd
- Du fokuserer på dine svagheder, fejl og mangler, imens du overser dine styrker og ikke værdsætter dine resultater.
- Du sammenligner dig konstant med andre og sætter dine værste sider overfor andres glansbilleder.
- Du er usikker og handler ud fra en frygt for at andre skal opdage dit værd.
- Du føler, at alle er bedre end dig, hvilket betyder du skal arbejde hårdere for at nå samme resultater.
- Du har følelsen af aldrig at slå til på trods af din store indsats.
- Du har en konstant følelse af at skulle leve op til uendelige krav.
- Du bliver perfektionistisk omkring dit arbejde, fordi du frygter at en forkert detalje kan ’afsløre’ dig.