Selvskade

Selvskade er en meget alvorlig tilstand, som opstår, når mennesker forsøger at lindre psykisk smerte gennem fysisk skade. Det kan for eksempel være ved at skære (cutting), kradse eller brænde sig selv – typisk steder på kroppen, som kan skjules med for eksempel et stykke tøj. For selvskadende mennesker kan det være meget skamfuldt og grænseoverskridende at fortælle om, hvilket gør det svært at bryde med sin selvskadende adfærd. Selvskade opfattes af mange som et tabu, og derfor er selvskade også langt mere almindeligt, end de fleste tror.  

Hvad er Selvskade?

Selvskade er ikke en selvstændig diagnose, men en handling, hvor en person bevidst gør skade på sig selv. Selvskade er meget udbredt blandt teenagere, men ses også hos voksne. Når man udøver selvskade bruges fysisk smerte til at lindre psykisk smerte. For selvskadende personer bliver den fysiske smerte dermed en ventil, som man drejer på, når de negative følelser bliver for overvældende. Selvskade hænger derfor ofte sammen med mange andre psykiske problemer og kan også blive en afhængighed. Selvskade kan således udvikle sig til rutiner, som er en fast del af dagligdagen. Selvskade er meget alvorligt, og personer med selvskadende adfærd er mere tilbøjelige til at have selvmordstanker. Selvskade skal altså tages seriøst, det er farligt og kræver opmærksomhed.

De typiske former for selvskade er:

  • Cutting (skære i sig selv)
  • Brænde sig selv
  • Kradse sig selv
  • Bide sig selv
  • Slå sig selv

Hvad er årsagerne til selvskade?

De typiske årsager til selvskade er enten:

  • For at lindre psykisk smerte
  • For at straffe sig selv

Selvskadende personer oplever ofte – forud for selvskaden – negative følelser såsom vrede, ensomhed, skyld, desperation og tristhed. Mange oplever bagefter en tilfredsstillelse, ro og positive følelser. Det selvskadende menneske tror ikke, at venner, familie eller andre relationer kan forstå, at fysisk smerte kan være forbundet med en indre ro eller en pause. Derfor holdes selvskaden hemmelig.

Selvskade er ofte et symptom på andre psykiske problemer. Der ses også en sammenhæng mellem selvskadende adfærd og psykiske sygdomme som borderline, PTSD, OCD, angst og depression.

Selvskade blandt unge

Unge selvskader i højere grad sammenlignet med andre aldersgrupper. Undersøgelser viser, at omkring 20 % af danske gymnasieelever har selvskadet (sundhed.dk). Hvis man selvskader, eller kender nogen som gør det, er man altså langt fra alene. Unge oplever forskellige problemer som kan udløse selvskade blandt andet:

  • Konflikter med forældre, kæreste eller venner
  • Problemer i skolen eller på arbejdet
  • Depression
  • Mobning
  • Lavt selvværd
  • Seksuelle problemer
  • Alkohol-og stofmisbrug

Selvom mange unge har selvskadende adfærd er det et tabu og forbundet med meget skam. De fleste unge som selvskader holder det hemmeligt og søger ikke hjælp, hvilket kun medvirker til og understøtter tabuiseringen. Hvis man selvskader fortjener man at få hjælp til at håndtere sine udfordringer på anden vis end ved at skade sig selv.

Lær at håndtere psykisk smerte på andre måder

Alle har forskellige måder at håndtere modgang og smerte på. Disse kaldes for mestringsstrategier. Selvskade er en alvorlig og uhensigtsmæssig strategi. Selvskade bliver af nogle brugt som værktøj, fordi den fysiske smerte giver en kortvarig tilfredsstillelse og indre ro. Men selvskade er ikke en god strategi, tværtimod:

 

  • Selvskade er farligt
  • Det løser ikke dine udfordringer
  • Selvskade øger følelsen af ensomhed
  • Det bliver nemt en ond spiral

At skade sig selv er ikke rationelt, men kan blive en vane og tryghed i hverdagen. Derfor kan det være rigtigt svært at stoppe. Selvskaden kan blive et afbræk fra kaotiske følelser og tanker. Selvskade kan opleves som en pause fra alt det, der er svært. Men pausen er kort, og ens udfordringer vender hurtigt tilbage, hvilket kan føre til mere selvskade og yderligere skam. Man kan på den måde blive fanget i en ond spiral, som er meget svær at komme ud af.

Selvskade er ofte et symptom på bagvedliggende problemer. Hvis man selvskader, så er det vigtigt at undersøge, hvad der udløser selvskaden. Man skal lære at håndtere svære og negative følelser anderledes end gennem fysisk smerte. Dette kan være svært at gøre selv, og derfor kan hjælp udefra være gavnligt og nødvendigt.

Søg hjælp, hvis du selvskader

Hvis du selvskader, så har rigtigt mange unge stået i samme situation som dig. Det kan virke utroligt grænseoverskridende at fortælle om sin selvskade, men du bør snakke med nogen om det. Det er altid sværere at stå med problemerne alene. Du kan tale med dine forældre, venner, lærere eller andre, som du er tæt med. For nogle er det mindre grænseoverskridende at tale med professionelle om problemerne. Det vigtigste er at, du taler med nogen.

Du er ikke alene, du er ikke forkert og du skal ikke skamme dig. Bryd tavsheden for din egen skyld.

Hos Elevaid kan du få rådgivning og terapi online, så du i trygge omgivelser kan få hjælp til dine problemer. Kontakt os her og få hjælp.

Hvad er Selvskade?

Selvskade er en meget alvorlig tilstand, som opstår, når mennesker forsøger at lindre psykisk smerte gennem fysisk skade.

Hvis du selvskader bør du tale med nogen om det eller opsøge hjælp.

Det kan virke utroligt grænseoverskridende at fortælle om sin selvskade, men du bør snakke med nogen om det. Det er altid sværere at stå med sådanne problemer alene.